Van bee-ball naar pupillen, stap 1: wat is honkbal?

In de zaal zijn we hard aan het trainen om de overgang van Beeball naar (Pupillen) Honkbal te maken. Het grootste verschil is wel dat je het speelt met een echte pitcher die bovenhands gooit, dus niet meer van een paaltje slaan, maar het echte werk! In deze serie vertellen we wat meer over het honkbalspel, zodat de regels duidelijker zijn en er met nog meer plezier gespeeld kan worden.

De oorsprong van het honkbal

De oorsprong van het honkbal ligt in Amerika. Daar wordt nu meer dan 150 jaar baseball gespeeld. Aan de spelregels is in al die jaren weinig veranderd, wel aan de uitrusting van de honkballer. De handschoen van de honkballer van 150 jaar geleden leek veel op de leren handschoen die we tegenwoordig in de winter gebruiken om onze handen warm te houden. De honkbalhandschoen van tegenwoordig is indrukwekkend en lijkt helemaal niet meer op die van vroeger.

De oprichting van de Nederlandse Honkbal Bond in 1912 kan gezien worden als het begin van de beoefening van de honkbalsport in Nederland. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd honkbal populair en groeide het aantal “leden”. Er zijn nu ruim 200 clubs verspreid over Nederland. De Nederlandse Honkbal Bond heet tegenwoordig de Koninklijke Nederlandse Base- en Softball Bond (KNBSB) en vierde vorig jaar haar 100-jarig bestaan.

Actiesport?

Honk- en softbal wordt gespeeld volgens een aantal spelregels die vrij ingewikkeld lijken. Als je als toeschouwer niet goed op de hoogte bent met die spelregels mis je veel van het spel en ziet het er maar saai uit. Het lijkt dan een spel waar maar weinig actie in zit. Ken je de spelregels wel, dan blijkt het een ontzettend spannend spel te zijn. Dan zit je op het puntje van je stoel voor de televisie als er weer een wedstrijd uit de Amerikaanse baseballcompetitie de satelliet wordt uitgezonden. Dan begrijp je precies waarom de honkloper een sliding maakt om de thuisplaat te bereiken zonder uitgetikt te worden door de catcher. Dan snap je ook waarom de beste slagman soms niet hard maar expres heel zacht slaat. Dan is duidelijk waarom het publiek zo uitbundig reageert als er een flitsend dubbelspel wordt gespeeld.

Honkbal is zeker wel een actie-sport!

De volgende keer gaan we verder met stap 2: De uitrusting van een honkballer